Kiitos ihanan ystäväni ja kollegani, Suvi Airaksisen, minulla on hänen suositustensa perusteella mahdollisuus jakaa joitakin hyviksi koettuja harjoitteita.
Laululeikki hatusta.
Ukko Nooan sävelellä lauletaan seuraavaa:
"Kolme kulmaa,
kolme kulmaa
hatussani on.
Jos yksi kulma puuttuu,
jos yksi kulma puuttuu.
Minun hattuni,
minun hattuni
ei se enää oo."
Lauluun voi yhdistää käsiliikkeet sanojen kulma, hattu ja minä kohdalle. Lisäksi laulamiseen tuo lisähauskuutta ja -haastetta, kun jätetään laulamatta kulma-/hattu-/minä-sanat (sanan kohdalla pidetään siis tauko).
Ääniaarteenetsintä. Yksi oppilas menee luokan ulkopuolelle. Sillä aikaa muut piilottavat aarteen luokkaan. Etsijä yrittää löytää aarteen kuuntelemalla, miten hiljaa tai voimakkaasti muut soittavat hänen etääntyessä/lähestyessä aarretta. Soittaminen voi olla esimerkiksi sateen ropinaa sormenpäillä pulpettia vasten, tömistely tai mikä muu keholla (tai soittimella) tuotettu ääni tahansa. Taululla lukevat sanat piano ja forte.
Kappaleen hidastaminen/nopeuttaminen. Lapset on jaettu kahteen joukkueeseen. Joukkueet heittävät hernepusseja ja yrittävät osua oman joukkueensa laattoihin. Etukäteen on sovittu, kumman joukkueen osumasta kappaletta aletaan hidastaa ja kumman joukkueen osumasta taas nopeuttaa. Osumat siis joko hidastavat tai nopeuttavat kappaletta.
Salamatkustaja. Kuljetetaan jossakin kohtaa kehoa olevaa hernepussia joko yksin tai parin kanssa rytmin/musiikin tahdissa.
Hernepussin heitto ringissä. Luodaan katsekontakti sen oppilaan kanssa, jolle pussi aiotaan heittää. Heitettäessä sanotaan vastaanottajan nimi. Kokeillaan heittämistä hellällä äänellä, vihaisesti, korkealta/matalalta laulamalla jne. Tärkeää heittää aina samalla tavalla (voimakkuudella ja nopeudella) eli ei anneta tunnetilan vaikuttaa heittämiseen. On myös tärkeää saada katsekontakti toisen kanssa ja sanoa tämän nimi ennen heittämistä.
Kuoronjohtaja käskee (Kapteeni käskee -leikin idealla). Kuoronjohtaja voi esimerkiksi käskeä hiihtämään, sihisemään, haukkumaan, päristämään, hymisemään, venyttelemään, naksuttamaan kieltä, sanomaan/laulamaan moimoimoi, huudahtamaan hui, pitämään ovikellon ääntä, rutistamaan naaman rusinaksi tai laittamaan naaman omenaksi.
Sadetta. Tehdään sateen ääntä 1) päähän sormilla, 2) suulla naksutellen, 3) hankaamalla käsiä toisiaan vasten, 4) läpsyttelemällä käsillä eri kohtiin kehoa, 5) hyppäämällä (salama). Sade alkaa laantua, kun tehdään äänet järjestyksessä kohdasta 5 kohtaan 1.
Aika-arvoharjoitus. Tömistellään Karhuperhe tallustaa -kappaleen tahdissa peräkanaa.
Pompelipossa. Pompelipossa liikkuu musiikin tahtiin viltin kanssa, muut ilman vilttiä. Kun Pompelipossa sanoo "Pompelipossa tulee!", kaikki menevät kerälle, ja Pompelipossa peittää yhden. Viitataan arvaus, kuka on viltin alla ja arvannut saa olla seuraava Pompelipossa. Taustalla voi olla esimerkiksi uusi opeteltava laulu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti