keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Toiminnallista suomen kieltä alkuopetukseen

TAVUHARJOITTELUA

Tavujen piilottaminen ympäri luokkaa. Oppilaat lukevat löytämänsä tavut opettajalle tai ohjaajalle. Luetusta tavusta saa jonkun merkin/merkinnän (esimerkiksi palikan) ja tavu viedään takaisin samaan paikkaan toisten löydettäväksi.
(Idea Reetta Tursaalta)

Tavujahti ympäri koulua tai liikuntasalissa.
(Idea Elina Virtaselta)

Laivanupotus.
(Idea Elina Virtaselta)

Tavuonginta.
(Idea Elina Virtaselta)

Läpsy.
(Idea Elina Virtaselta)

Muistipeli.
(Idea Elina Virtaselta)

Pikkuautojen uusi elämä. Paperille on kirjoitettu allekkain tavuja. Pikkuautojen katolla on maalarinteipissä tavu, yksi tavu/auto. Tehtävänä on ajaa alkutavu (tai lopputavu) parkkihalliin siten, että auton katolla ja paperilla olevat tavut muodostavat yhdessä sanan. 
(Alkuperäinen idea Heidi Majurilta)

Yhden hengen bingo. Bingoon tehdään 6x6 ruudukko. Tavun/sanan paikka löytyy kahta noppaa heittämällä ja etsimällä ruudukosta silmälukujen risteyskohta. Ruudukko kannattaa siis numeroida sekä pysty- että vaakatasossa. Kirjoitettavat tavut/sanat voivat olla esimerkiksi listana, paperilapuilla tai paperilla hyrrässä, josta sana valikoituu kynän ja klemmarin kanssa pyöräyttämällä. Sitten vain luetaan, peitetään tavu/sana ja kirjoitetaan se muistin varaisesti nopista saadulle paikalle. Oppilaat voivat pelata kuuden suoran sijaan myös koko ruudukon täyteen tavuja/sanoja.
(Idea Elina Virtaselta)

Kilparata. Kuusi tavua/sanaa kirjoitetaan vierekkäin lähtöviivalle. Jokainen tavu/sana etenee askel askeleelta kohti maalia, joka voi olla esimerkiksi kymmenen askeleen (ruudun) päässä. Jokainen tavu/sana saa oman numeronsa. Heitetään noppaa, ja nopan osoittama tavu/sana (esimerkiksi 1 on aita, 2 on aamu, 3 on ilta jne.) pääsee yhden askeleen eteenpäin siten, että se kirjoitetaan oman "juoksuratansa" seuraavaan vapaaseen ruutuun (juoksurata koostuu siis kymmenestä peräkkäin olevasta ruudusta, joiden toisessa päässä on lähtö ja toisessa maali). Oppilaat eivät siis kilpaile toisiaan vastaan, vaan kisassa mittelevät kirjoitettavat tavut/sanat. 
(Idea Elina Virtaselta)

Tavujen/sanojen lukeminen eri tunnetiloilla.
(Idea AT Kasuriselta)

KIRJOITUSHARJOITTELUA

Itsenäisen kirjoittamisen harjoitus, osa 1. Oppilaat hakevat taululta nurinpäin olevan sanalapun, lukevat ja kirjoittavat sen. Kokonaan kirjoitetun rivin jälkeen saa hakea palikan omaan torniinsa.
(Idea Tiina Perämäeltä) 

Itsenäisen kirjoittamisen harjoitus, osa 2. Oppilaat hakevat tarjottimen (kertakäyttölautasen), jolla on kuva ja tarkastuslappu (kuvaa vastaava sana, lappu käännetty nurinpäin). Kuvaa vastaava sana kirjoitetaan, tarkastetaan kääntämällä tarkastuslappu oikeinpäin ja jatketaan sanan kirjoittamista rivi valmiiksi. Alaspäin eriytettäessä oppilaat maistelevat vain alkuäänteen ja kirjoittavat koko sanan mallista.
(Idea Tiina Perämäeltä)

Itsenäisen kirjoittamisen harjoitus, osa 3. Numeroiduissa mukeissa on esineitä ja käytössä ovat opitut kirjaimet. Oppilaat hakevat mukin, kirjoittavat sanan, hakevat taululta mukin numeroa vastaavan magneetin alta nurinpäin olevan sanalapun ja tarkastavat.
(Idea Tiina Perämäeltä) 

Kirjoitus- ja luetunymmärtämisharjoitus, osa 1. Oppilaat hakevat haluamansa tasoisen lapun, lukevat ja kirjoittavat sekä ymmärtävät ja piirtävät sen.
(Idea Pauliina Laineelta)

Kirjoitus- ja luetunymmärtämisharjoitus, osa 2. Oppilaat nostavat kaksi eriväristä suikaletta itselleen. Toisen värisiin suikaleisiin on kirjoitettu substantiiveja, toisiin verbejä. Näin saatu virke luetaan, kirjoitetaan ja piirretään vihkoon kuva. Alaspäin eriytettäessä oppilas nostaa, lukee, kirjoittaa ja piirtää vain substantiivin. Tehtävän hauskuutena ovat ihan hassut virkkeet.
(Idea Pauliina Laineelta)

Salainen pussi. Oppilaat hakevat pareittain salaisen pussin, jonka sisältöä ei tiedetä, mutta pussiin saa kurkata. Ensin heitetään kirjainnoppaa Millainen?-laatikossa ja keksitään adjektiivi. Toinen heitto tehdään Tekee mitä? -laatikossa ja keksitään verbi. Lopuksi parit ideoivat virkkeen ja kirjoittavat sen vihkoihinsa.
(Idea Niina Vitikaiselta)

Kirjoittamista irtokirjaimilla. Laatikossa on lelu tai muu pieni esine, tarvittavat kirjaimet ja oikea vastaus laatikon/rasian pohjassa. Oppilaat vievät valitsemansa laatikon pulpetilleen, laittavat kirjaimet järjestykseen ja tarkastavat laatikon pohjasta, menikö oikein. Laatikoissa voi olla kaksitavuisia lyhyitä/pitkiä sanoja, tuplavokaalin tai kaksoiskonsonantin sisältäviä sanoja, kolmitavuisia sanoja ja yhdyssanoja. 
(Idea Anni-Mari Anttilalta)

-ng vai -nk? Jäätelötikun päässä toisella puolella on ng, toisella nk. Paperille on kirjoitettu sanoja, joissa on joko -ng tai -nk, mutta näiden kohdalle on jätetty aukko. Kumpi aukon kohdalle käy, ng vai nk? Aukot täytetään lopuksi joko kirjallisesti tai suullisesti. Tehtävässä voidaan harjoitella myös esimerkiksi kaksoiskonsonanttia tai pitkää vokaalia.
(Alkuperäinen idea Sari Veurolta) 

Mielikuvitusta ja virkkeitä. Kirjaimia on kolmessa rasiassa. Ensimmäisessä rasiassa on isoja kirjaimia, kahdessa muussa pieniä. Oppilaat ottavat yhden kirjaimen jokaisesta rasiasta ja keksivät virkkeen, jonka sanat alkavat näillä kirjaimilla. Kirjoittamisen jälkeen voi esimerkiksi käydä pudottamassa leikkipuusta lehden omaan lehtikasaansa (tsemppi on syksyllä ajankohtainen).
(Idea Tiina Perämäeltä)

LUKUHARJOITTELUA

Lue ja kuuntele. On neljän tasoisia lukutehtäviä. Oppilaat lukevat kaverilleen tai aikuiselle ja kuuntelevat vastavuoroisesti. Jokaisesta lukukerrasta saa liimata nallen sohvalle istumaan tai jalkapallon maaliin. Tämän voi toteuttaa myös niin, että oppilaat lukevat aina sivun kerrallaan. 
(Idea Tiina Perämäeltä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti