sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Välineleikkejä alkukasvatuksen liikuntaan, hernepussit

HERNEPUSSIT

Peikon pesä
Liikuntasalin keskiympyrässä on peikon pesä, jossa ovat peikko/peikot (1-2 peikkoa) aarteineen (hernepussit toimivat aarteina). Lapset jaetaan pareiksi ja jokaisella parilla on oma pesänsä salin reunalla. Pesän merkkinä voi olla esimerkiksi kartio tai hulavanne. Lapset yrittävät vuorotellen käydä ryöstämässä peikon pesästä aarteita omaan pesäänsä niin, ettei peikko saa kosketettua heitä. Peikko ei saa poistua keskiympyrästä ottaessaan muita kiinni. Peikon kosketus jähmettää lapsen paikalleen ja jähmettyneen lapsen parin on tultava pelastamaan hänet kosketuksellaan. Pelastamisen jälkeen aarteiden ryöstäminen jatkuu normaalisti. Saaliit lasketaan ja palautetaan takaisin keskiympyrään, kun kaikki aarteet on ryöstetty.

Hernepussihippa
Pelin alussa valitaan 1-2 hippaa, joille merkitään omat aloituspesänsä. Kaikilla leikkijöillä on hernepussi päänsä päällä. Jos pussi putoaa hipalta, hän joutuu palaamaan pesäänsä ja asettamaan pussin paikoilleen. Jos muilta putoaa pussi, he jähmettyvät. Jähmettyneet leikkijät voi pelastaa nostamalla heidän pussinsa ja laittamalla sen takaisin paikoilleen. Pelin aikana ei saa koskea hernepussiin. Leikki on muunnelma jähmettyneistä hernepusseista.

Pidä puolesi puhtaana
Lapset jaetaan kahteen joukkueeseen, joista molemmilla on käytössään puolet pelikentästä. Myös hernepussit jaetaan tasan joukkueiden kesken. Leikin ideana on saada kaikki omalla puolella olevat hernepussit toisen joukkueen puolelle (eli kentän keskellä olevan rajan yli) liu'uttamalla/vierittämällä. Tätä jatketaan, kunnes opettaja ilmoittaa jäljellä olevan peliajan. Pelin päättyessä loppuu myös hernepussien liu'uttaminen, ja voittajajoukkue on se, jonka puoli on pysynyt puhtaana (eli omalla kenttäpuoliskolla on mahdollisimman vähän hernepusseja). Leikkiä voi varioida pisteyttämällä eri väriset hernepussit eri arvoisiksi. 

Hernepussileikki
Oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen. Lattialle levitetään hernepusseja ja kaksi hulahulavannetta (kummallekin joukkueelle omansa). Joukkueiden tehtävänä on kerätä mahdollisimman paljon hernepusseja oman vanteensa sisälle. Keräystapana on jaloilla noukkiminen. Voittajajoukkue on se, jolla on leikin päättyessä enemmän hernepusseja omassa hulavanteessaan.

Jäätyneet hernepussit
Kukin oppilas liikkuu ympäri liikuntasalia hernepussi päänsä päällä. Opettaja kehottaa oppilaita liikkumaan eri tavoilla, kuten kulkemaan varpaillaan, takaperin, hitaammin, nopeammin tai hyppimään yhdellä jalalla. Hernepussin paikkaa ei saa korjata käsillä. Jos oppilaan hernepussi putoaa, hän jäätyy paikoilleen. Toisen leikkijän pitää poimia pussi ja asettaa se jäätyneen oppilaan päälaelle sulattaakseen hänet. Tätä tehdessään hän ei saa pudottaa omaa hernepussiaan. Pelastuksen jälkeen sulatettu oppilas pääsee jatkamaan leikkiä.

Hernepussiviesti
Oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen. Joukkueet asettuvat parijonoon. Leikin ideana on kuljettaa  hernepussi parin kanssa opettajan merkitsemän paikan ympäri mahdollisimman nopeasti. Hernepussia voi kuljettaa monella tavalla: molemmat pitävät siitä kiinni, se on olkapäiden välissä, lonkkien välissä, ohimoiden välissä, … Kaikki parit kiertävät reitin, ja opettaja ilmoittaa aina hernepussin kuljetustavan. Myös oppilaat voivat keksiä erilaisia kuljetustapoja.

1 kommentti:

  1. Ideat ovat opiskeluajoiltani ja ideoijina ovat olleet opiskelukaverini. Kiitos hyvistä ja käyttökelpoisista harjoitteista!:)

    VastaaPoista