tiistai 5. maaliskuuta 2019

Puolentoista tunnin kuvataidekoulutus 5.3.2019

Alta löytyy koulutuksesta saatuja vinkkejä kuvataiteen tunneille.  Kouluttajana toimi Heli Turva.

Vahaliitutuja voi käyttää muun muassa 
  • työn värittämiseen
  • ääriviivojen piirtämiseen (muuten työ esimerkiksi vesiväreillä)
  • ruukkujen värjäämiseen
  • palapelin palojen värjäämiseen
  • puutyön värjäämiseen
  • kivien värjäämiseen
  • pointillismityön tekemiseen

Vahaliitutyö
Paperi värjätään vahaliiduilla. Värit tasoitetaan esimerkiksi paperilla tai liinalla. Tämän jälkeen levitetään pohjustusaine nimeltä Gesso leveällä siveltimellä. Pohjustusaineen on hyvä olla mustaa. Gesso ei aiheuta yhtä paljon liidun murusia kuin vahaliitu, Gesson voi kuitenkin korvata mustalla vahaliidulla. Gesson kuivuttua paperiin kaiverretaan kuvioita (vahaliiduilla tehdyt värit tulevat esiin mustan Gesson alta). Samalla tekniikalla voi tehdä taidetta myös esimerkiksi vanhoista cd-levyistä. Myös kultaisen korttipohjan päälle voi laittaa Gesso-kerroksen ja kaivertaa siihen kuvioita.

Jääpalatyö
Paperista revitaan paloja, "jäälauttoja". Palat asetellaan varsinaisen työn (paperin) alle. Värjätään paperi lappeellaan olevalla vesiliukoisella vahaliidulla. Työssä voidaan käyttää useampaakin väriä. Lopuksi levitetään värit sormella - rajat häiventyvät.

Abstrakti työ
Paperille levitetään lastalla kahta tai kolmea pullopeiteväriä. Värit saavat sekoittua, koko paperia ei ole tarkoitus värjätä. Pullopeitevärien kuivuttua koko paperi värjätään musteella. Muste levitetään leveällä siveltimellä. Kun myös muste on kuivunut, työ laitetaan vesihanan alle. Tällöin värit nousevat musteen alta esille, ja muste valtaa valkeaksi jääneen alueen.

Grafiikkatyö
Esimerkiksi piirtoheitinkalvolle piirretään kuva vesiliukoisilla vahaliiduilla. Paperi kostutetaan kauttaaltaan. Piirretty kuva ja paperin märkä puoli asetetaan vastakkain. Paperia painellaan tai hierotaan kuvaa vasten. Lopuksi kuva tarttuu piirtoheitinkalvosta myös paperiin.

Liitutyö
Tehdään ensin sabluuna leikkaamalla kuvion muotoinen reikä paperiin. Sabluuna asetellaan varsinaiselle paperille mieleiseen kohtaan (kuvio voi jatkua paperin ulkopuolelle, kuvion ei siis tarvitse mahtua kokonaisuudessaan paperille). Väritetään kuvion sisus paperille vahaliiduilla. Kuvioita voidaan tehdä tällä tavalla useampiakin. Työn seuraavassa vaiheessa väritetään sabluunan kuvion reunat vesiliukoisilla vahaliiduilla. Sabluuna asetetaan jälleen paperin päälle. Veden ja siveltimen avulla kuvion reunoilla oleva väri levitään kuvion sisukseen. Työn kolmannessa vaiheessa toimitaan samalla tavalla kuin toisessakin vaiheessa, MUTTA värit tulevat öljypastelliliiduista ja väri levitetään sormella. Työssä korostuu lähellä/kaukana -asetelma. Aiheena voi olla esimerkiksi pilvinen taivas tai kukkaketo.

Vesivärin vaihtoehto
Jos joskus haluaa välttyä vesivärien pesemiseltä, voi vesivärien sijaan käyttää vesiliukoisia vahaliituja niin, että tekee niistä itselleen paletin (esimerkiksi kolme eri väristä ympyrää piirtoheitinkalvolle piirrettynä). Tämän jälkeen paletti toimii vesivärien tapaisesti. 

Muita huomioita:
Paperin ei aina tarvitse olla A4 tai A3 vaan se voi olla esimerkiksi neliö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti